Zima, s jej bielou prikrývkou a magickou atmosférou, ponúka fotografom jedinečnú príležitosť zachytiť dychberúce zábery. Od padajúcich snehových vločiek po zasnežené krajiny, každý moment je plný neopakovateľnej krásy. Ako však premeniť túto krásu na úchvatné fotografie?

Tajomstvo rýchlej uzávierky:

Zachyťte dynamiku padajúceho snehu s rýchlym uzáverom. Začnite s 1/250 a experimentujte s kratšími časmi pre jedinečné efekty. Padajúce snehové vločky môžu vytvoriť veľmi zaujímavú hĺbku záberu okolo vášho hlavného objektu.

Svetlo v bielom svete:

Sneh môže oklamať automatický systém fotoaparátu. Senzor si môže myslieť, že záber je príliš svetlý a biely, preto sa fotoaparát automaticky pokúsi prispôsobiť obraz tak, aby ztmavil scénu, čím sa sneh bude javiť sivý, namiesto bieleho. Zvýšte expozičnú kompenzáciu o +0,3EV až +0,7EV pre čistejšiu bielu a zachovanie jasu scény. Niekoľkokrát otestujte a prispôsobte expozíciu. Vaše zimné fotografie tak získajú potrebný kontrast a živosť.

Biela skutočne biela:

Sneh má tendenciu získať na snímke modrastý tón, najmä ak je jasná obloha alebo ak používame automatický režim. Pri západe slnka však môže sneh nadobudnúť farby z teplejšieho spektra. Modrá farba dodá záberu pocit chladu, zatiaľ čo teplejší odtieň približujúci sa oranžovej umocňuje dojem západu slnka. Tieto tóny v niektorých prípadoch môžu pôsobiť prehnane. Riešení je viacero od automatického vyváženia bielej, cez presety, nastavenie konkrétnej teploty, až po manuálne nastavenie zmeraním neutrálnej plochy, použitím napríklad bieleho papiera. Cieľom je vyladiť nastavenie bielej tak aby farby zodpovedali čo najviac realite. 

Pravidlo Sunny 16:

Nastavenie ISO, uzávieru a clony v zime môže byť náročné. Ostré slnko, žiarivý sneh a nepredvídateľné počasie vytvárajú náročné podmienky. Pravidlo Sunny 16 vám poslúži ako skvelý východiskový bod na zachytenie dokonalých záberov. V slnečný deň nastavte ISO 100, uzáver 1/100 a clonu f/16. Ak potrebujete zachytiť rýchlejší pohyb upravte ISO a uzáver, clonu však ponechajte na f/16. Pravidlo si prispôsobte podľa množstva snehu na zábere a svetelných podmienok.

Vodiace línie:

Vodiace línie sú kompozičnou technikou, kde ľudsky vytvorené alebo prírodné línie vedú pohľad diváka cez fotografiu k subjektu alebo k srdcu záberu. Je to jednoduchý koncept, ktorý využíva množstvo profesionálov. Zimná fotografia môže obsahovať veľa bielej farby, čo kompozične vytvára viac negatívneho priestoru, než by ste chceli. Aby ste veci spravili zaujímavými, môžete nájsť pomyselné línie, ktoré sa pohybujú diagonálne cez vašu scénu a vedú priamo k fotenému objektu (napríklad vrcholy hôr, steny budov či chodníky). Táto techniky vdýchne vášmu záberu hĺbku a upriami pozornosť divákov na dôležitý bod.

Zoom pre flexibilitu:

Pevný objektív síce dokáže robiť skvelé zábery, ale neposkytuje toľko flexibility ako zoomovací objektív.  Zoom vám umožní zachytiť makro detail snehovej vločky a vzápätí panoramatický záber zasneženej krajiny bez nutnosti výmeny objektívov v chladnom prostredí. Neodporúčame príliš často meniť objektívy vonku v chladnom počasí, pretože dochádza k vystavovaniu vnútorných časti fotoaparátu poveternostným vplyvom. 

Golden hour v zimnom šate:

Obľúbené zlaté hodiny, hodinu po východe a pred západom slnka, sú súper pre fotografovanie krajiny. V zime sa však golden hour posúvajú, a to v náš prospech. Výhodou je, že západ slnka prichádza skôr a východ neskôr, takže nemusíte vstávať o 4 ráno aby ste zachytili dokonalý východ slnka nad zasneženou krajinou. Sledujte predpoveď počasia, tá vám napovie presné časy východu a západu slnka.

Kontrast pre oživenie fotografií:

Sneh môže na neupravenom zábere pôsobiť mdlo. Nebojte sa pri editácii zvýšiť kontrast, prispôsobiť čiernu farbu, saturáciu a tiene, aby ste svojej fotografii vrátili život. 

Tipy pre inšpiráciu:

  • Experimentujte s rôznymi uhlami a kompozíciami.
  • Využite odrazy v ľade a snehu.
  • Zachyťte stopy v snehu pre dynamický efekt.
  • Fotografujte ľudí v zimných aktivitách.
  • Nezabudnite na detaily – snehové vločky, ľadové kryštály, zamrznuté vetvičky.

Zima však nemusí byť priateľom pre váš fotoaparát. Tu sú 2 faktory, na ktoré by ste nemali zabudnúť

Výkon batérie v zime

Chlad je nepriateľom batérií. Udržujte ich v teple vo vnútorných vreckách bundy a vždy majte so sebou náhradné. Zabráňte tak nepríjemným prekvapeniam a predĺžte životnosť vašich batérií.

Ochrana pred vlhkosťou

Suchý sneh nie je hrozbou, ale utrite ho z fotoaparátu rukavicou, uterákom alebo inou látkou. Rukou by ste sneh roztopili a voda by sa mohla dostať do fotoaparátu. Chladné počasie neovplyvňuje funkciu fotoaparátu. Problémom môže byť vlhkosť, tá pri vstupe do teplého prostredia môže spôsobiť zahmlenie objektívu. Prevencia je jednoduchá – umiestnite fotoaparát do vzduchotesného vrecka alebo vaku pred vstupom do interiéru. Vzniknutý kondenzát neutierajte, ale nechajte zariadenie zohriať a odpočívať na uteráku.