Nočná fotografia krajiny môže byť pre začiatočníkov náročná záležitosť. Väčšina fotografov považuje nedostatok prirodzeného svetla za negatívny faktor. Stačí vám však vedieť pár vecí a rýchlo sa dostanete do tempa. Čítajte ďalej pre všetky tipy a triky, ktoré potrebujete na ovládnutie nočnej fotografie krajiny.

Astrofotografia vs Nočná fotografia krajiny

Keď hovoríme o "nočnej fotografii krajiny," myslíme tým fotografovanie hviezdneho neba, krajiny a prostredia v noci. Nemáme na mysli astrofotografiu. Astrofotografia má svoje vlastné výzvy, ale stále ju považujem za jednoduchšiu než nočnú fotografiu krajiny z jednoduchého dôvodu. Čas expozície nie je problém.

Fotenie nočnej scenérie je náročné kvôli rozostreniu prostredia. Sledovanie hviezd rozmazáva krajiny. Sledovanie nočných krajín rozmazáva hviezdy. Ak chcete zaznamenať hviezdy ako pevné body, ste nútení používať krátky čas expozície. Pri dlhšom časovom úseku zachytíte ich pohyb. Váš záber môže negatívne ovplyvniť aj svetelné znečistenie, s dĺžkou expozície rastie aj znehodnotenie fotografie týmto znečistením.

Ako uniknúť svetelnému znečisteniu?

Stáva sa stále náročnejším nájsť skutočne tmavú oblohu. To je spôsobené zvýšeným svetelným znečistením, ktoré pochádza z miest takmer všade na svete. Svetelné znečistenie je inak známe aj ako svetelný smog. Najlepšie, čo môžete urobiť, je cestovať čo najďalej od veľkých miest. Hľadajte tmavú krajinu. Na získanie predstavy o svetelnom znečistení vo svete navštívte web Light-Pollution Map. 

To, aké množstvo hviezd uvidíte, závisí od ročného obdobia a vašej zemepisnej polohy. Čím bližšie ste k rovníku, tým lepšie. Presunom na sever sa jadro galaxie dostáva nižšie, až dosiahne bod tesne nad obzorom. To je miesto, kde je oranžový odtieň vytvorený svetelným znečistením na maxime.

Počas zimy sú noci dlhšie. Jadro galaxie sa objavuje pod obzorom a je viditeľné len z južnej pologule. Existuje veľa webových stránok a mobilných aplikácií, ktoré vypočítajú polohu jadra galaxie. Vopred vám dajú vedieť, či, kedy a koľko jadra uvidíte z daného miesta. Svoju pozornosť sústreďte na celkovú scenériu nie len na hviezdnu oblohu.

Čo je potrebné pre fotenie nočnej scenérie?

Ak dodržíte niekoľko zásadných pravidiel fotenia v noci, nebudete potrebovať obrovské rozpočty na špičkovú techniku. Samozrejme nejaký základ je potrebný vždy. Poďme sa pozrieť, bez čoho sa nezaobídete.

Fotografická výbava pre nočnú fotografiu krajiny:

  • Digitálny fotoaparát so širokouhlým objektívom
  • Kvalitný objektív
  • Statív na fotoaparát
  • Filter

Fotoaparát

Digitálny full-frame fotoaparát zachytávajúci zábery v RAW formáte, so schopnosťou manuálneho nastavenia expozície a ISO hodnoty vám umožní ovládať, ako sa zobrazuje nočná obloha. Veľký senzor fotoaparátu pomáha zachytávať viac svetla, čo je dôležité pri nočnej fotografii. Medzi ďalšie faktory ovplyvňujúce nočnú fotografiu patrí redukcia šumu, diaľkový ovládač alebo časovač a tzv. Bulb mód. 

Objektív

Širokouhlý objektív s clonou v rozsahu od f/1,4 do f/3,5 predstavuje "rýchly" objektív. Toto je ideálny pracovný rozsah pre nočnú fotografiu krajiny. Tieto objektívy majú výbornú vlastnosť, ktorá umožňuje svetlu vo väčšom množstve prechádzať do objektívu a na senzor fotoaparátu.

Objektív by mal umožňovať manuálny zaostrovací režim a mala by mať dobrý optický výkon, ako je ostrosť, vinetácia, chromatická aberácia a astigmatizmus pri plne otvorenej clonovej hodnote. Čo sa týka ohniskovej vzdialenosti pre full-frame fotoaparáty odporúčame zvoliť maximálne 50mm. Možnosť využitia filtra je ďalšie plus.

Statív

Pre dokonalé zachytenie nočnej fotografie je kvalitný statív viac než dôležitý. Dlhé expozície vyžadujú stabilný fotoaparát bez pohybu. Investujte do kvalitného statívu, ktorý udrží váš fotoaparát pevne a bez pohybu počas expozície. Voľte statív s širokou možnosťou nastavení hlavne výškových, nastavením sklonu, flexibilnými pätkami a háčikom pre ukotvenie v nepriaznivom počasí.

Filtre

Filtre zďaleka nie sú náhradou tmavej oblohy, ale môžu pomôcť bojovať proti nežiaducemu oranžovému svetlu spôsobenému svetelným znečistením. V skratke povedané, filter zníži alebo odstráni svetlá určitých vlnových dĺžok a zabráni tomu, aby to svetlo zasiahlo senzor. Tento výsledok nie je možné dosiahnúť pri editácii. Preto je dobré investovať do rôznych filtrov.

Aké nastavenia zvoliť v noci?

Clona

Nastavte čo najnižšiu hodnotu clony na svojom objektíve. To umožní viac svetla vstupovať do objektívu a zvýši citlivosť fotoaparátu na slabé svetlo. Testujte hodnoty okolo f/2.8, ak je to potrebné zvoľte nižšie čísla. 

Čas uzávierky

Nočné fotografie vyžadujú dlhý expozičný čas na zachytenie dostatku svetla hviezd. Začnite s časom uzávierky okolo 10-25 sekúnd a podľa potreby prispôsobujte. Dlhý čas uzávierky môže viesť k zachyteniu pohybu hviezd, čo môže byť esteticky príjemné.

ISO

Nastavte citlivosť ISO na hodnotu medzi 800 až 3200, v závislosti od vašich konkrétnych podmienok osvetlenia. Vyššia hodnota ISO umožní citlivejšie zachytávanie svetla, ale môže zvýšiť aj množstvo šumu na fotografii.

RAW formát

Ak váš fotoaparát podporuje RAW formát, fotografovanie v tomto formáte vám umožní väčšiu kontrolu nad úpravami v post-produkčnom spracovaní.

Manuálne zaostrenie

Pre nočné fotografie je často lepšie používať už spomínaný manuálny zaostrovací režim, aby ste mohli presne kontrolovať zaostrenie. Nastavte zaostrenie na nekonečno alebo použite live view na presné zaostrovanie na vzdialené hviezdy.

Nočná fotografia krajiny nepatrí k najjednoduchším disciplínam, no s trpezlivosťou, cvičením a správnou technikou môžete dosiahnuť pôsobivé výsledky. A nezabudnite sa so svojimi zabermi pochváliť na našom Facebooku.