Aplikácia NX Field ponúka diaľkové ovládanie z prenosných inteligentných zariadení s minimálnym oneskorením. Aplikácia podporuje bezdrôtové siete 5G a kabelové siete LAN. V prípade káblovej siete LAN výrobca uvádza veľmi rýchle nahrávanie na FTP a vďaka možnosti pripojenia k vzdialeným serverom FTP softvér NX Field umožní športovým a spravodajským fotografom rýchlo dostať svoje snímky na vzdialené miesto na okamžité spracovanie a publikovanie.

Nikon uvádza, že vyvinutá aplikácia na rozdiel od iných, kde je jedinou možnosťou manuálne zaostrovanie, podporuje automatické zaostrovanie NX Field prostredníctvom aplikácie alebo z ovládacieho (hlavného) fotoaparátu. Pri používaní softvéru Nikon NX Field je možné určiť konkrétny fotoaparát ako hlavný fotoaparát. Pomocou hlavného fotoaparátu môžete nastaviť všetky ostatné fotoaparáty tak, aby zaostrovali a snímali spolu s hlavným fotoaparátom.

Doteraz aplikácia podporuje digitálne zrkadlovky Nikon D5 a D6. Na podpore bezzrkadloviek Nikon Z6 II, Z7 II a pripravovanej Z9 sa intenzívne pracuje a spoločnosť Nikon včas oznámi možnosť aktualizácie aplikácie NX Field. Keďže ide o aplikáciu na profesionálne použitie, je isté, že budú podporované len špičkové fotoaparáty Nikon.

NX Field sprístupňuje vzdialené snímanie

François-Xavier MaritNX Field je také efektívne, jednoduché a spoľahlivé, že ho môžeme používať na všetko. Fotografovanie na diaľku už nie je hrou náhody a možnosť ovládať vzdialené fotoaparáty pomocou šikovného nástroja, akým je smartfón, je úplne úžasná a vytvára spojenie medzi fotoaparátom a zvyškom sveta. Vďaka aplikácii NX Field bude vzdialené fotografovanie dostupnejšie pre všetkých fotografov.

François-Xavier Marit
Oddelenie fotografických inovácií AFP

Nástroj pre fotografov, ktorý mení pravidlá hry

Antonin ThuillierPre fotografov je dôležité hľadať nové uhly, aby dosiahli vizuálne úžasné snímky. Aplikácia NX Field mi to pomáha dosiahnuť tým, že umožňuje vzdialeným fotoaparátom fungovať ako moje rozšírenie a znásobuje uhly, z ktorých môžem snímať. Okrem jednoduchého nastavenia a ovládania je bláznivé, ako rýchlo to ide - môžete uvoľniť uzávierku len vtedy, keď sa akcia skutočne deje.

Antonin Thuillier
Oddelenie fotografických inovácií AFP

Prenos obrazu v reálnom čase z pôsobivých uhlov

Joel Marklund Keďže časové lehoty sú v dnešnej dobe bleskové, NX Field vytvára nové možnosti diaľkového fotografovania a prenosu snímok počas veľkých podujatí. Vďaka aplikácii NX Field uľahčuje Nikon našej agentúre zachytávanie a prenos snímok z vhodných miest klientom na celom svete v reálnom čase.

Joel Marklund
Ambasádor spoločnosti Nikon Europe a hlavný fotograf pre Bildbyrån, poprednú švédsku športovú fotografickú agentúru

Očakáva sa, že aplikácia NX Field bude k dispozícii na stiahnutie ešte tento mesiac. Užívateľská príručka je už k dispozícii. Spoločnosť Nikon uvádza, že záujemcovia o fotografovanie by mali kontaktovať miestnu kanceláriu NPS, kde získajú ďalšie informácie.

Čo hovorí spoločnosť Nikon o NX Field?

  • SPOĽAHLIVÉ: Spoľahlivé synchronizované uvoľnenie uzávierky je teraz možné pre viacero vzdialených fotoaparátov.
  • INTUITÍVNE: Ovládanie vzdialených kamier je teraz ľahko a intuitívne dostupné z prenosného inteligentného zariadenia s minimálnym časovým oneskorením.
  • RÝCHLE: Prenos požadovaných snímok cez FTP je teraz rýchly z viacerých vzdialených fotoaparátov.
  • VARIABILNÉ: Všestranné aplikácie, ktoré sa neustále rozširujú.

SPOĽAHLIVÉ
Synchronizované spúšťanie uzávierky je teraz možné pre viacero vzdialených fotoaparátov.

  • Vysielanie signálov uzávierky z hlavného fotoaparátu až do 10 vzdialených fotoaparátov prostredníctvom káblovej siete LAN - aby sa predišlo zámene signálov, ktorá spôsobuje zlyhanie uzávierky v situáciách, keď veľa fotografov používa rádiové signály naraz - umožňuje spoľahlivé zachytenie požadovaných snímok.

  • Stav vzdialených kamier možno potvrdiť z hlavnej kamery - aby sa predišlo neúmyselným chybám, ktoré by sa inak zistili až po dokončení snímania. Možno skontrolovať stav pripojenia, zostávajúcu batériu, čas posledného spustenia uzávierky, počet snímok, ktoré možno nasnímať, a stav odoslania snímky.
  • Až v prípade, že sieť servera FTP počas udalosti zlyhá, vzdialené kamery sa môžu z týchto problémov ľahko zotaviť vzdialeným opätovným pripojením k serveru FTP.
  • Diaľkovo ovládané kamery možno naprogramovať tak, aby sa aktivovali v určenom čase a šetrili tak energiu batérie.
  • Možné je aj odosielanie signálov uzávierky prostredníctvom mobilnej siete 5G, čo je užitočná možnosť, keď miesta fotografovania nie sú vybavené káblovou sieťou LAN alebo sa chcete vyhnúť zmätku rádiového signálu.
  • Automatické zaostrovanie môžete používať s aplikáciou NX Field buď z aplikácie, alebo z hlavného fotoaparátu, na rozdiel od bežného diaľkového snímania, kde je jedinou možnosťou pevné manuálne zaostrovanie. Možnosť používať automatické zaostrovanie znamená, že môžete vynechať postupy pred zaostrením, ktoré sa predtým vyžadovali pri jednotlivých vzdialených fotoaparátoch, čo uľahčuje nastavenie fotoaparátu a zaručuje, že viac snímok bude ostrých. Automatické zaostrovanie pre vzdialené fotoaparáty môžete aktivovať stlačením tlačidla spúšte hlavného fotoaparátu alebo tlačidla AF-ON. Pri snímaní pomocou inteligentného zariadenia môžete ovládať nastavenia automatického zaostrovania vzdialených fotoaparátov a zároveň potvrdzovať snímky v režime živého náhľadu, aby ste sa prispôsobili pohybom objektu, ktoré ste nepredpokladali, čím sa rozšíri potenciál snímania na diaľku.

INTUITÍVNE
Ovládanie vzdialených kamier je teraz jednoduché a intuitívne z prenosného inteligentného zariadenia s minimálnym časovým oneskorením.

  • Nastavenie vzdialených fotoaparátov na synchronizovanú prevádzku uzávierky je jednoduché pomocou inteligentného zariadenia. Prenosnosť tabletu alebo smartfónu je veľkým prínosom pri inštalácii vzdialených kamier na miestach, ako je napríklad úzke pódium, kde by bola práca s ťažkopádnymi zariadeniami náročná.

Pomocou inteligentného zariadenia môžete ovládať nastavenia viacerých vzdialených kamier súčasne alebo jednotlivo. Prostredníctvom intuitívneho rozhrania môžete jednoducho meniť nastavenia jednotlivých kamier. To vám umožní presne ovládať vzdialené fotoaparáty, aby pracovali s požadovanou expozíciou a správnym nastavením vyváženia bielej, keď sa zmení okolité svetlo alebo máte určité tvorivé zámery.

Môžete tiež ovládať až deväť živých vzdialených náhľadov kamier, a to buď súčasne, alebo jednotlivo. Pri kontrole snímok vzdialených fotoaparátov môžete spustiť uzávierky vzdialených fotoaparátov zo vzdialeného miesta. Vďaka rýchlej dátovej komunikácii môžete zachytiť potrebné momenty z uhlov, ktoré si vyberiete, aj keď nie ste fyzicky prítomní na mieste.

RÝCHLE
Prenos požadovaných snímok cez FTP je teraz rýchly z viacerých vzdialených fotoaparátov.

  • Rýchly prenos údajov fotoaparátov D6 a D5 sa plne využíva na odosielanie snímok na server FTP priamo z viacerých vzdialených fotoaparátov prostredníctvom káblovej siete LAN.

Nahrávanie snímok je možné počas synchronizovaného snímania hlavného a vzdialeného fotoaparátu, ako aj pri zmene nastavení fotoaparátu prostredníctvom inteligentného zariadenia.

Na rozdiel od bežných synchronizovaných operácií s viacerými vzdialenými fotoaparátmi, pri ktorých musíte neustále spúšťať uzávierky všetkých pripojených fotoaparátov súčasne, NX Field umožňuje selektívne spúšťať uzávierky a zachytávať snímky požadovaných momentov z požadovaných fotoaparátov. Snímanie je možné len s hlavným fotoaparátom, len so vzdialenými fotoaparátmi alebo s hlavným aj vzdialenými fotoaparátmi. Vďaka tomu, že sa môžete vyhnúť zbytočnému fotografovaniu nesprávnych momentov z nesprávnych uhlov, môžete zabrániť odosielaniu veľkého množstva nechcených fotografií na server FTP. Prípadne môžete použiť funkciu Select and Send (Vybrať a odoslať) na manuálne zúženie počtu snímok na prenos. To všetko pomáha šetriť čas prenosu a čas redaktora pri výbere správnych obrázkov.

VARIABILNÉ
Všestranné aplikácie, ktoré sa neustále rozširujú.

  • K dispozícii je synchronizované spúšťanie uzávierky hlavnej kamery a vzdialených robotických kamier MRMC. Prostredníctvom aplikácie NX Field v inteligentnom zariadení si môžete prezerať živý náhľad snímok robotických kamier MRMC, meniť nastavenia a ovládať spúšťanie uzávierky.

Integrovaním bezzrkadloviek Z 7II/Z 6II alebo Z 7/Z 6* do systému pomocou bezdrôtových vysielačov WT-7 možno použiť tiché diaľkové snímanie, čím sa rozšíri využitie aplikácie NX Field v situáciách, keď je skrytie kriticky dôležité.

* Predná kompatibilita so Z 7II/Z 6II a Z 7/Z 6. Možno ovládať len z aplikácie NX Field vrátane synchronizovanej spúšte. Aplikáciu NX Field a funkciu FTP fotoaparátu nemožno používať súčasne.