Nikon rozšíril svoj rad objektívov Nikkor Z o dva nové prírastky - Nikkor Z MC 105 mm F2,8 VR S a Nikkor Z MC 50 mm F2,8. Tieto nové makroobjektívy (v jazyku spoločnosti Nikon označované technicky presnejším termínom "micro") sú prvými objektívmi Nikon s vlastným bajonetom Z, ktoré používateľom poskytujú reprodukčný pomer 1:1.

Makroobjektívy však nie sú vždy o malých detailoch. Spoločnosť Nikon tvrdí, že ohnisková vzdialenosť objektívu Nikkor Z MC 105 mm F2,8 S VR je ideálna aj pre stredne dlhé portrétne objektívy. Je vybavený dvoma motormi automatického zaostrovania STM, ktoré pohybujú dvoma skupinami šošoviek navrhnutých tak, aby maximalizovali rýchlosť aj optický výkon v celom rozsahu zaostrovania. Vstavaný systém VR poskytne 4,5 stupňa redukcie chvenia aj na nestabilizovanom fotoaparáte Nikon Z50 (plnoformátový fotoaparát so stabilizáciou obrazu vám ďalšie stupne stabilizácie neposkytne). Je tiež odolný voči prachu a pádom a zaostrovanie je vnútorné.

Súbor funkcií 105 mm F2,8 dopĺňa deväťlamelová clona objektívu so zaoblenými lamelami, spínač obmedzovača zaostrenia a povrchové úpravy ARNEO a Nano Crystal, ktoré pomáhajú predchádzať odleskom a artefaktom duchov. Optický vzorec pozostáva zo 16 prvkov v 11 skupinách. Veľký zadný asférický prvok pomáha znižovať zakrivenie poľa pri dlhých a krátkych vzdialenostiach objektu, čo by malo pomôcť pri všetkých činnostiach od fotografovania prirodzených objektov so širokou clonou až po reprodukčné práce.

Objektív Nikkor Z MC 50 mm F2,8 je vďaka svojej ohniskovej vzdialenosti a nízkej hmotnosti (260 g) vhodný ako štandardný objektív "na prechádzky", ktorý zároveň zaostruje pri zväčšení 1:1. Je tiež odolný proti prachu a pádu, hoci jeho tubus pri zaostrovaní na obzvlášť malé vzdialenosti vyskakuje. Má tichý motor automatického zaostrovania STM, prepínač obmedzovača zaostrenia a tiež deväť zaoblených lamiel clony. Aj keď sa vzdáva drahších povrchových úprav Nano Crystal a ARNEO kvôli odolnosti voči odleskom a duchom, na prednom prvku je fluórová vrstva, ktorá pomáha odpudzovať prach a odtlačky prstov. V neposlednom rade je kompatibilný s digitalizačným adaptérom ES-2 od spoločnosti Nikon na digitalizáciu filmov a prevod snímok z 35 mm filmu na digitálny.