Spoločnosť Panasonic uviedla na trh objektív Lumix S 50 mm F1,8 pre full-frame telá s bajonetom L. Tento kompaktný objektív má deväť prvkov vrátane jedného prvku ED (Extra Low Dispersion) na potlačenie chromatickej aberácie a jedného prvku UHR (Ultra High Refractive Index). Podľa spoločnosti Panasonic tri asférické prvky pomáhajú objektívu dosiahnuť vysoké rozlíšenie pri svetelnosti F1,8 a ich hladké povrchy zabezpečujú príjemný bokeh. Objektív má deväťlamelovú clonu, ktorá zabezpečuje, že rozostrené svetlá zostanú kruhové aj pri znížení clony, a jeho zaostrovacia skupina je poháňaná lineárnym motorčekom. Spoločnosť Panasonic tvrdí, že objektív má minimálny nádych pri zaostrovaní spolu s mikrokrokovým ovládaním clony pre plynulé zmeny clony. Objektív má minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 45 cm a maximálne zväčšenie 0,14x.

Objektív 50 mm F1,8 má rovnakú veľkosť a rovnaké ťažisko a umiestnenie ovládacích prvkov ako objektív 85 mm F1,8 a pripravované objektívy 24 mm F1,8 a 35 mm F1,8, takže prepínanie objektívov pri nasadení na gimbal (napríklad) nebude vyžadovať veľké nastavenie.

Objektív váži 300 gramov a je utesnený proti poveternostným vplyvom a dimenzovaný na prevádzku pri teplotách do -10 stupňov.

Objektív Lumix S 50 mm F1,8 si môžete zaobstarať v júli za 449 USD, takže predpokladajme cenu do 400 EUR.

Tlačová správa

Spoločnosť Panasonic rozširuje ponuku objektívov o nový objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou F1,8 s veľkou clonou pre fotoaparáty radu LUMIX S

Kompaktný a ľahký štandardný objektív LUMIX S 50 mm F1,8 (S-S50)

Newark, NJ (1. júna 2021) - Spoločnosť Panasonic s potešením predstavuje nový štandardný objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou s veľkou svetelnosťou LUMIX S 50 mm F1,8 (S-S50) ako druhý prírastok do série štyroch objektívov s veľkou svetelnosťou F1,8 založených na štandarde systému L-Mount. Celkovo štyri objektívy F1,8 zo série LUMIX S sa vyznačujú spoločnou veľkosťou a umiestnením ovládacích prvkov, ktoré napríklad uľahčujú rýchlu výmenu objektívov, keď je fotoaparát na kardanovom hriadeli, s minimálnym nastavením pripojených prevodov. Okrem toho, keďže priemer je jednotný, používatelia môžu v tejto súprave objektívov použiť aj rovnaké filtre. Priemer filtra je 67 mm s kruhovou clonou s 9 lamelami.

Objektív LUMIX S 50 mm F1,8 sa skladá z deviatich prvkov v ôsmich skupinách vrátane troch asférických šošoviek, jednej šošovky ED (Extra-Low Dispersion) a jednej šošovky UHR (Ultra-High Refractive Index). Tri asférické šošovky dosahujú vysoký popisný výkon a krásny bokeh vo všetkých objektívoch série F1,8 a sú vhodné na širokú škálu snímok, od portrétov až po krajinu. Pozoruhodné je, že objektív ED účinne potláča chromatickú aberáciu.

LUMIX S 50 mm F1,8 vyniká aj vo výkone pri nahrávaní videozáznamov vďaka mechanizmu, ktorý potláča dýchanie pri zaostrovaní, čo bol predtým fatálny problém všetkých výmenných objektívov určených na fotografovanie. Táto výhoda spolu s mikrokrokovým ovládaním clony pre plynulú zmenu expozície vytvára video v profesionálnej kvalite.
Kompaktný, ľahký (približne 300 g), odolný voči prachu/striekancom* a schopný vydržať používanie v náročných podmienkach až do 14 stupňov Celzia, objektív LUMIX 50 mm F1,8 je navrhnutý pre vynikajúcu mobilitu.

Vo vývoji sú aj nové objektívy s veľkou svetelnosťou 24 mm a 35 mm F1,8, ktoré ďalej rozšíria rad objektívov LUMIX S. Aliancia Panasonic a systém L-Mount sa zaviazala vyvíjať objektívy s bajonetom L-Mount pre ďalšie rozšírenie svojho radu, aby splnila potreby zákazníkov.

Objektív LUMIX 50 mm F1,8 bude k dispozícii v júli u hodnotných obchodných partnerov za 449,99 USD.

* Odolnosť voči prachu a striekajúcej vode nezaručuje, že nedôjde k poškodeniu, ak je tento objektív vystavený priamemu kontaktu s prachom a vodou.

Špecifikácie objektívu Panasonic Lumix S 50mm f/1,8

Hlavné špecifikácie
Typ objektívu Objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou
Maximálna veľkosť formátu 35 mm, plný formát Full Frame
Ohnisková vzdialenosť  50 mm
Stabilizácia obrazu Nie
Bajonet objektívu  L-bajonet
Clona
Maximálna clona F1,8
Minimálna clon F22
Clonový krúžok Nie
Počet lamiel clony 9
Optika
Prvků/skupin 9/8
Špeciálne prvky/povlaky 1 UHR + 1 ED + 3 asférické prvky
Zaostrovanie
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť 45 cm
Maximálny pomer zobrazenia 0,14×
Automatické zaostrovanie Áno
Typ AF motora  Lineárny motor
Manuálny režim Áno
Metóda zaostrovania Interná
Stupnica vzdialenosti zaostrovania Nie
Stupnica hĺbky ostrost Nie
Obmedzovač zaostrovacej vzdialenosti  Nie
Fyzické vlastnosti
Hmotnosť  300 g
Priemer  74 mm
Dĺžka 82 mm
Materiály tela Horčíková zliatina
Tesnenie Áno
Farba Čierna
Závit filtra 67 mm
Vrátane slnečnej clony Nie
Vrátane státívovej objímky Nie